Costa Rica biodiverzitás

Costa Rica a föld felszínének 0,03 százalékát ( 51,100 km2), azonban a világ biológiai sokféleségének közel 6% -át teszi ki. Természetes gazdagsága mind az itt élő fajok tekintetében, mind az ökoszisztémáját illetően,  részben földrajzi helyzetével magyarázható. Az észak és dél-amerikai kontinensek között fekvő Costa Rica már évezredek óta számtalan állat- és növényfaj “hídjaként” szolgál. A másik tényező a két tengerpart széles kiterjedése: a karibi tengerpart (255 km) és a Csendes-óceán (1103 km) felőli partszakasza.

A Nemzeti Parkok és Rezervátumok területe összesen 1342 hektárt ölel fel, ez a földterület 25,6% -a. Ennek a földterületnek a részét képezik a szigetek és a strandok, az esőerdők és az aktív vulkánok, forró források, barlangok, folyami kanyonok és vízesések. Ez a biológiai örökség a több millió éves evolúció terméke, egy olyan érintetlen természetes terület, amelyet még nem művelt meg az ember.

Costa Rica negyvenöt nemzetközi környezetvédelmi szerződést írt alá (leginkább ratifikált 1990 és 2003 között). Ezeknek a törvényeknek a többsége, a biológiai sokféleség és a veszélyeztetett fajok megőrzésére irányul és védelmükkel foglalkozik. Magában foglalja a biológiai erőforrások megőrzését, fenntartható kiaknázását, amelyek biztosítják a jövő generációinak életminőségét és a természeti örökség fennmaradását.