Costa Rica nemzeti madara

A yigüirro néven ismertté vált agyag színű rigó egykor agyagszínű kakukként volt ismert, de a tudósok később megváltoztatták a családját kakukkról a rigóra. A faj Costa Rica egyik leggyakoribb madara, és szinte minden régióban megtalálható.

Ez a madárfaj megközelítőleg 9 hüvelyk nagyságú. Mindkét nemnek sárgásbarna tollazata, enyhén csíkos nyaka, krémszínű begye és sárga-zöld csőre van. Akárcsak a többi kakukk és rigó, ezek a kis madarak is szökdelnek járás helyett, a talajon pedig gyakran billegetik a farkukat.

Az agyag színű rigót 1977 januárjában Costa Rica nemzeti madárának nevezték ki. Ezt a címet több okból adódóan is kiérdemelte.

Mivel széleskörben elterjedt, és az emberhez való közelsége miatt is jól ismert, ezért sok Costa Ricai népdalban, novellában és regényben szerepel. A hímeket kedvelik a gyönyörű dalukért, ugyanis a párzási időszakban jellegzetes hangon szerenádot adnak a jövőbeni társuknak. Costa Ricában párzási időszakuk (általában április-június) egybeesik a zöldszezon kezdetével, ezért a gazdálkodók mindig is a yigüirro dalát veszi az esős időszak kezdetének első jeleként.