Eperszínű nyílméreg béka

Az egyik legszínesebb kétéltű Costa Ricán a nyílméreg béka, mely a ragyogó színárnyalatairól és mérgező bőréről közismert.

A nyílméreg békák családjának 175 egyedi fajtáját különböztethetjük meg, amelyek Közép- és Dél-Amerika nagy részén élnek. Habár rendkívül változatos számban és színben fordulnak elő, Costa Ricán mindössze hét fajta nyílméreg béka él, azonban az eperszínű nyílméregbéka csak itt őshonos. A Costa Ricára utazók ha szeretnének mindenképpen nyílméreg békával találkozni, akkor fel kell keresniük Puerto Viejo de Talamanca, Puerto Viejo de Sarapiqui vagy Tortuguero Nemzeti Parkjait.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nyílméreg békák nappali állatok azaz a nap folyamán a legaktívabbak. Étrendjükbe olyan hangyák és termeszek tartoznak, amelyek elsősorban Costa Rica síkságainak sűrű esőerdőibe tenyésznek. Ezek az állatok a nevüket a bőrük által termelt toxinokról kapták. Ez a méreg természetes védelmi mechanizmusként szolgál, és minden állat, amely a nyílméreg békát megeszi, nagy valószínűséggel elpusztul. Régen az őslakosok néhány csoportja felhasználta a békák védelmi eszközét saját céljaira, azaz vadászat során a nyíl hegyét ezzel a méreggel vonták be. A nyílméreg békák védjegye a színük, amely figyelmeztetésként szolgál, jelezve a potenciális ragadozóknak, hogy a kis kétéltűek sokkal veszélyesebbek, mint amilyennek tűnnek.