Kriszta (Magyarország)

Kriszta (Magyarország)

Ez első és legfontosabb dolog, amit muszáj leszögeznem, az az, hogy Costa Rica varázslatos.

Sokfelé jártam már a világban, de az, hogy az élő, lélegző dzsungel ennyire szerves része a civilizált életnek, és mégis ilyen szimbiózisban marad meg rendezetlen, buja vadonnak, az egyszerűen lélegzetelállító.

Uvita mellett laktunk a dzsungelben Whail tail házban. Egy olyan otthonban a dzsungel fái közt, ahonnan csodás panoráma nyílik a Marina ballenára. Minden reggel pirkadat előtt, a lombok közt élő madarak és emlősök hangjaira ébredtünk.

Apró lakásokkal, pici éttermekkel, helyi csodákkal, azaz kifőzdékkel, napérlelte, édes, lédús, kertből szedett ananásszal, aminek olyan szédítő íze van, hogy örökre felülírja azt, amit Európában bármelyik boltban vásárolt déligyümölcs nyújtani tud.

A legmegdöbbentőbb és leghihetetlenebb az, hogy a házak körül a dzsungel fáin lajhárok, tukánok, leguánok, majmok élik a hétköznapjaikat, háborítatlanul…ezerféle színes madár, rovar, béka, és félénk növényevő tűnik fel itt-ott.

A környéken, 1 órányi autóútra Uvitától, Costa Rica egyik leghíresebb nemzeti parkjában, a Manuel Antonio Nemzeti Parkban aztán a szakértő idegenvezetők segítségével azt is van lehetőség szemrevételezni, hogy melyik állatfajt hol és hogyan lehet megtalálni, ezen a védett területté nyilvánított félszigeten rengeteg állatfajt lehet közelebbről is megfigyelni a szakavatott szem jó tanácsait követve.

A másik nagy élmény a farm volt, ami szintén a program részét képezte. A 800 méretes tengerszint feletti magasságban, ahol banánültetvény, fóliákban helyi és európai palánták és fűszernövények növögetnek, patak csordogál, a gyermekek számára egy fa játszótér, patakparti pihenőhely van kialakítva. Külön élmény a farmon termelt zöldségekből helyben elkészített ebéd fogyasztása és Albis (ő a farm gondnoka) túravezetése a dzsungelben.

Egy csodavilág…élni és lelassulni tanít.  Kipróbáltuk a dzsungelt nappal és éjszaka, jókat ettünk, jókat nevettünk, és olyan kalandokban volt részünk, amiben eddig még soha.

Alig várjuk hogy újra átéljük ezeket az izgalmakat.