Kolibrik Costa Ricán

A kolibrik a bolygó a legkisebb madarai. A világon 341 különböző típusú kolibri ismert, és közülük több mint 50 megtalálható Costa Ricán. Mindazonáltal e fajok közül itt csak kettő teljesen őshonos.

A mangrove-kolibri csak Costa Rica csendes-óceáni partján, a mangrove erdőkben él. Szinte kizárólag mangrovéban megtalálható virágokkal táplálkozik. 2008-ban a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a mangrove-kolibrit veszélyeztetett fajnak nyilvánította. A legfőbb fenyegetést az éghajlatváltozás jelenti számára. Az éves hőmérséklet emelkedés a tengerszint emelkedését okozza, ami veszélyezteti a kolibrik élőhelyét. 2013-ban az American Bird Conservatory és az Osa Conservation létrehozta a Sárga-Csőrű Kotinga szentélyt, amelynek célja a mangrove erdők és az ott élő fajok védelme.

A másik közismert fajta rézfejű smaragdkolibri, ami csak a karibi felföldön és Costa Rica Csendes-óceáni területén él. Ezek a kolibrik kedvelik a hűvösebb és nedvesebb éghajlatokat. A párzási szezonon kívül a nőstények a lombkorona szintjén élnek, míg a hímek az alsó szinteken tartózkodnak. Amikor táplálkozásról van szó, bárhová elvándorolnak, ahol nektárdús virágokat találnak.