Costa Rica trópusi esőerdőkkel tarkított tájai és csodálatos tengerpartjai minden utazót lenyűgöznek. Elképesztően gazdag élővilága minden látogatót elvarázsol, de valódi bája a megszámlálhatatlan ünnepségben és fesztiválban rejlik. A változatos növény és állatvilága mellett ezek az események, ünnepségek nagyon sok turistát vonzanak az országba. Costa Rica egy katolikus ország, de ez nem jelenti azt, hogy a helyiek ne élveznék a jó bulikat. Sőt! A legtöbb vallási ünnep csupán egy indok az ünneplésre. A késő téli hónapokban az ünnepségek annyira feltorlódnak, hogy egymás érik a karneválok, tűzijátékok, lakomák, bikaviadalok, táncfesztiválok miközben folyamatosan szól a zene. A legnagyobb ezek közül a San Joséban megrendezésre kerülő Zapote fesztivál (ami a fesztiválnak otthont adó városrész után kapta a nevét) óriási hullámvasutakkal és az év legnagyobb bikaviadalával. A leghosszabb ideig tartó ünnepség rekordját pedig a Palmares tarja, ami gyakorlatilag az Octoberfest costa ricai megfelelője. Természetesen a fent említett fesztiválokon túl még számos olyan ünnepséget rendeznek, melyek turisták tömegeit vonzzák a világ minden tájáról.

Envision Festival
Az egyik legnagyobb és legérdekesebb fesztivál, amelyre egyre több turista utazik abban az időben amikor megrendezésre kerül. Minden év febuárjában Uvitán rendezik meg és egy 1 héten át élvezhetik az ide utazók az Envision Music, Art and Sacred Movement Festival programjait, amelynek kínálatában sok  élő koncert , közös jógázás,  kötéltánc, és a közös strandolás is egyaránt szerepel. A fesztivál tökéletes program széles érdeklődésű turisták számára.

Fiestas de los Diabolitos avagy a “Kis ördögök fesztiválja”
Minden év decemberében és február második felében kerül megrendezésre, a Boruca és Rey Curre őslakos közösségeiben.  A fesztivál résztvevői maszkokat készítenek, és korabeli ruhákba öltöznek. Különböző táncokon keresztül élhetjük újra a kis ördögök (Boruca indiánok) és a torok (spanyol csapatok) harcait. Közben chicha-t isznak, ami egy kukoricából főzött alkoholos ital. Az i-re a San Isidro de El Generaltól délre található Rey Curre-i lakoma és tűzijáték teszi fel a pontot.

Fiestas Palmeres
Az ünnepség valójában az ország legnagyobb cowboy bulija. Általában két héten át tart az ünnepség, ami januárban kerül megrendezésre. Egy hatalmas rendezvényről beszélünk lovasparádéval, karnevállal, rodeóval, rengeteg koncerttel és végtelen mennyiségű sörrel.   Az ország minden pontjáról érkeznek látogatók, körülbelül egy millió ember.
A fesztivál csúcspontja egy hatalmas lovasparádé. Az ünnepségnek része a Toros a la Tica, ami a bikaviadalok Costa Ricai megfelelője. Itt nem a vérontáson van a hangsúly, a viadal sokkal inkább egy komikus performansz.

Límon Carnival
Costa Ricán a “legszínesebb” és legpörgősebb hónap minden bizonnyal október. A helyi lakosok ekkor összepakolnak és Puerto Limon irányába veszik az útjukat, mely a Karib tenger partján fekszik, hogy megünnepeljék az évenként megrendezésre kerülő karnevált. A két héten át tartó programok között táncestek, felvonulások, evés-ivás és a karneváli királynő választás is szerepel. A fesztivál ideje alatt Limon tartománya roskadozik a hatalmas programkínálat alatt. Az utcákat kosztümös parádék árasztják el, melyek megmutatják a terület ragyogó és gazdag kultúráját.

Semana Santa vagy Húsvét
Az ünnepség csütörtökön kezdődik és vasárnap ér véget. Costa Ricán a vallási ünnepek kiemelt figyelmet élveznek és a helyiek egy nagy buliként kezelik őket. A Semana Santa, vagyis a Szent Hét, azaz Húsvét idején Jézus Krisztus feltámadását ünnepli az egész ország. Természetesen az események nagy részét az Egyház szervezi a különböző városokban, de San Joséban a Nemzeti Színház társulata is kiveszi a részét az ünnepségből. A társulat profi zenészekből és előadóművészekből áll. Azok, akik nem kívánnak részt venni a vallási ünnep eseményein, a strandokon lazítanak.

Fekete Madonna
A Fülöp szigeteken található Fekete Názáreti szobornak a costa ricai megfelelője. A Fekete Madonna, a Fekete Szűz vagy a Fekete Kő néven is ismert látványosság, egy fekete kőből faragott Szűz Mária szobor.
La Negrita Costa Rica védőszentje és a Basílica de Nuestra Senora de los Angeles szentélyében látható San José egyik külvárosában. Minden év augusztus másodikán tartják az ünnepet, amikor is millió számra érkeznek ide a lakosok, turisták, hívők – még maga Costa Rica elnöke is – hogy fejet hajtsanak és térdre ereszkedjenek a szobor előtt.

Az áhítat köré egy misét is szerveznek reggaeton-t éneklő pappal, melyen több millió hívő vesz részt a világ minden tájáról, hogy közösen ünnepeljék és csodálják a szent szobrot. Sokan csodatévő képességet tulajdonítanak a szobornak, ezért rengeteg zarándok kifejezetten azért érkezik, hogy a szobor kigyógyítsa őket betegségeikből, vagy épp egy szerettük boldogságáért imádkoznak vagy egész egyszerűen a problémáikra keresnek válaszokat.

A szentély alatt milliónyi ajándékot találunk, amit hálából hagytak ott a zarándokok. Az ajándékok között rengeteg medaliont találhatunk, amik egy-egy szervet ábrázolnak: szívek, tüdők, vesék, de díjakat, trófeákat is gyakran ajándékoznak a hívők hálájuk jeléül.

Éjszakai élet Costa Ricán 

Az éjszakai életet tekintve ugyan Costa Ricának még nincs olyan nagy hírneve, mint pár erről nevezetes országnak, de szégyenkeznie sem kell. Egyre több éjszakai eseményt, utcabálokat és parti sorozatokat szerveznek, amiket ma már a világ nagy részén ismernek. Ilyen a Palamares fesztivál, ami az Octoberfesthez hasonló esemény, rengeteg sörrel.  Számos diszkót, DJ-partikai és karoké bárt találunk, ha az éjszakai életbe akarjuk belevetni magunkat. Ha bulizni szeretnénk, jó, ha tudjuk, hogy hova érdemes menni és mit viseljünk. Hatalmas választék vár minket bárokból, éttermekből is, melyeket barátainkkal felfedezhetünk.

Az öt legnépszerűbb célpont, ha éjszakai szórakozásra vágyunk:

Jacó
Éjszakánként Jacó egy pezsgő, pörgős, bulis hely. Rengeteg bár és étterem vár minket és barátainkat, ahol kedvenc italainkat szürcsölhetjük.  Ha egy izgalmas éjszakára vágysz, akkor mindenképp ajánlott betérni a számos diszkó egyikébe, ahol hatalmas táncterek és szuper hangfalak várják a bulizni vágyókat.

Playa del Coco
A tengerparti városok közül itt a legaktívabb az éjszakai élet. A város főterén található bárok dugig vannak szórakozni vágyó emberekkel, állandó a pörgés. A tengerpartra vezető főút mellett lehet a legtöbb és legizgalmasabb helyeket megtalálni. Itt is érdemes felkeresni a különböző szórakozóhelyeket, ha maradandó élményre vágyunk. A bulinegyed mellett pedig számos éttermet találunk, melyek többsége a vacsoraidő után éjszakai bárrá alakul.

Puerto Viejo
Ha Puerto Viejoban élvezni akarjuk az éjszakai életet, akkor nem szükséges beülnünk egy bárba. Csak kapj fel pár sört egy boltból és lógjatok a belvárosi utcák valamelyikén. Rengeteg új emberrel találkozhatsz.  Amikor az utcákon sétálsz, csak figyelj, hogy hol a leghangosabb a zene, és biztos hogy ott lesz a legjobb buli. Vasárnaponként pedig sok élő koncertbe futhatunk bele, melyek még hangulatosabbá varázsolják az estéket.

San José
San Joséban rengeteg lehetőségünk van tartalmasan eltölteni az éjszakát. A fővárosban mindenki megtalálja a számára legideálisabb bulit. Rengeteg különleges bár, klub, színház és diszkó vár tárt kapukkal, hogy emlékezetessé tegyék az itt töltött éjszakákat. A legnépszerűbb diszkók a “Salsa” és “Merenge”, ahol folyamatosan dübörög a zene. Rengeteg diszkóban és klubban hétvégente élő koncerteket is szerveznek. Vagy ha egy kis szerencsejátékra vágysz, akkor irány a számos kaszinó egyike.

Tamarindo
Amikor a nap nyugszik, az élet beindul Tamarindoban. Keress egy diszkót és táncolj hajnalig, de ha nyugisabb programra vágysz, akkor egy laza koncert is tökéletes kikapcsolódást nyújt. Tamarindoban minden este máshol van a buli központja. Itt biztos nem lesz hiányod, ha éjszakai szórakozásra vágysz: karaoke, diszkók, koncertek és csodálatos koktélok. Ha úgy döntesz hogy felkeresed a várost, akkor mindenképp szánj időt pár esti programra, mert garantáltan fantasztikus élményben lesz részed.

 

TOVÁBB