Pura Vida

Aki Costa Ricába készül, annak meg kell ismernie a “Pura Vida” (ejtsd pu-rah vi-dah) kifejezését. Egyszerű fordításban ez azt jelenti, hogy “tiszta életet”, de Costa Ricán ez több mint egy mondás – ez egy életforma.

A Costa Ricai emberek, (Tico-k) használják ezt a kifejezést arra, hogy köszönetet mondjanak, elbúcsúzzanak, hogy kifejezzék ha minden rendben van. Azonban a szavak korántsem adják vissza a Pura Vida igazi értelmét. A Pura Vida az az életmód, ahogy a Ticok élnek. Nem meglepő, hogy Costa Ricát a világ egyik legboldogabb országának nevezték el. Elsősorban azért, mert lakói nem panaszkodnak ahogy azt a legtöbb külföldi teszi. A Ticoknak nagyon nyugodt és egyszerű az életszemléletük. Nem aggódnak, nincs bajuk semmivel, és nem stresszelnek. Legalábbis ezt vallják magukról. A Pura Vida számukra azt jelenti, hogy hálát adnak mindazért, ami van, és nem töltenek sok időt a problémáikkal.

Bár sokan szeretik ezt a kifejezést használni, de nem sokan tudják, hogy valójában honnan ered. A leggyakoribb magyarázata egy mexikói film, a ¡Pura vida! amelyet 1956-ban mutattak be Costa Ricán (rendezője Gilberto Martínez Solares). A filmben a főszereplő a sorozatos szerencsétlen körülmények ellenére is mindig optimista marad. Bár idő kellett hozzá, de a Pura Vida használata 1970-re országszerte elterjedt. Ma viszont már Costa Rica kultúrájának szerves része.

Amíg azonban nem jártál Costa Ricán nem tudhatod, hogy milyen is a pura vida érzés. Ez egy érzelem, egy hozzáállás a dolgokhoz, a boldogság kifejezése…. ez egy életmód. Átérezni azonban csak akkor fogod, ha eljössz ide és te magad is megtapasztalod.